В англійській мові, для похмілля, придумані два слова – abstinence і hangover. Тобто похмілля, яке виникає у, так так би мовити, професіоналів, і похмілля, що виникає після вживання алкоголю здоровими людьми.

У нас ці поняття звалені до купи, люди плутають ці два стани, і з цим пов’язана велика кількість помилок і міфів.

У чому принципова різниця?

Якщо ми говоримо про професійне похмілля, тобто похмілля алкоголіків, то це етанолова ломка. Етанол – наркотик, від нього розвивається залежність, і поки в крові присутня певна його концентрація, людина себе почуває більш-менш пристойно. Як тільки концентрація падає, людині потрібна чергова доза – як і з усіма наркотиками. Поки він цю дозу не отримає, він знаходиться в стані жорстокої ломки, іменованої алкогольним абстинентним синдромом. Ломка триватиме до тих пір, поки етанол не досягне якоїсь своєї певної планки – або людина зуміє «переломатись». Як тільки рівень алкоголю в крові підніметься, людина почне відчувати себе краще.

Якщо ми говоримо про похмілля здорової людини, якщо так можна висловитися, – то це принципово інший стан. Якщо в першому випадку негативні наслідки настають через нестачу етанолу, то тут, навпаки, проблеми з’являються тому, що етанолу багато, більше, ніж можуть переробити ферментні системи людини. Похмілля здорової людини – це отруєння в першу чергу оцтовим альдегідом, продуктом окислення етанолу, а також метаболітами інгредієнтів спиртних напоїв.

Етанол для нас безумовно отрута. Його напівлетальна доза, тобто доза, від якої помирає половина з тих хто її вживав, – 10 г (7,8 мл) на 1 кг маси тіла людини. Тому організм намагається від етанолу швидше позбутися, перетворюючи його на менш небезпечну отруту – ацетальдегід. У ланцюжку знешкодження алкоголю беруть участь два ферменти: перший – алкогольдегідрогеназа (АДГ) – перетворює етанол на оцтовий альдегід, другий – ацетальдегіддегідрогеназа (АЛДГ) – потім перетворює оцтовий альдегід на оцтову кислоту.

Давайте поговоримо про похмілля здорової людина, про той стан, з яким багато хто стикається після свят.

Похмілля – це багатокомпонентний стан. Основний удар нам завдає оцтовий альдегід. Почнемо з того, що цілісна молекула звичайного етанолу не одразу розбирається на запчастини і не одразу перетворюється на оцтовий альдегід. Якщо ми п’ємо в промислових масштабах, які потім викликають похмілля, то довгий час наш організм має справу з цілісною молекулою етанолу. А у неї, крім ейфоричного ефекту, через який ми з радістю приймаємо алкоголь, є маса інших ефектів.

Наприклад, цільна молекула етанолу добре розчиняється в жирах і воді, і це означає, що вона проникає скрізь і всюди. Із задньої долі гіпофіза в кров виділяється антидіуретичний гормон, завдання якого зберігати в організмі калій, натрій, глюкозу і таке інше, забираючи все цінне з первинної сечі. Так ось, молекула етанолу блокує вихід цього гормону. Вона фізично вбудовується в мембрани клітин задньої долі гіпофіза, «піджимає» трошки білковий канал, через який повинен викидатися цей гормон, і він тимчасово припиняє роботу. Уявіть собі набиту маршрутку: туди ще влітає хтось, усіх штовхає і підтискає, так і тут. І у нас виходить, що, по-перше, у людини утворюється більше вторинної сечі, по-друге, з нею йдуть життєво важливі речовини. З організму вимиваються калій, натрій і глюкоза.

Якщо знати патогенез, то можна дуже чітко зрозуміти, які саме похмільні прояви пов’язані з цією втратою, і зрозуміти, як їх долати. Ми знаємо, що якщо ми втрачаємо велику кількість глюкози, то на ранок буде слабкість і прибитий стан, тобто гіпоглікемія. Якщо ми втрачаємо калій з натрієм, значить, у нас будуть проблеми з серцем (на кшталт тахікардії) і проблеми з м’язами – судоми і спазми. Таким чином, просто знаючи, що відбувається з організмом від отруєння етанолом, ми зрозуміємо, як його потім привести в норму.

Етанол діє на весь організм, і отриманий з нього оцтовий альдегід також діє на весь організм.

У отруєння оцтовим альдегідом своя когорта симптомів. В першу чергу – розширення судин. В основному це розширення судин шкіри, і частіше – шкіри голови. Бувають люди зі специфічним набором ферментів, яким досить випити зовсім трохи спиртного, і у них одразу червоніє обличчя. Це означає, що у таких людей на генетичному рівні є захист від алкоголізму. Їх набір ферментів складений таким чином, що він не дозволяє етанолу довго плескатися в крові і дуже швидко переганяє його в менш небезпечний оцтовий альдегід, від чого у людини одразу червоніє обличчя. А оскільки похмілля у нас настає саме від оцтового альдегіду, відповідно, якщо він дуже швидко утворився в крові, то і людина швидше отримує похмілля, часто минаючи стадію ейфорії, заради якої багато і п’ють. Інші ефекти оцтового альдегіду – нудота і блювота.

Часто говорять, що похмілля пов’язано зі зневодненням. Я б сказав інакше – похмілля включає в себе в тому числі і зневоднення. Ми говорили про те, що етанол є сечогінним. Людина, що випила втрачає велику кількість води, і небезпеку становить те, що ми втрачаємо не воду, а електроліти і глюкозу, критично важливі речі. По суті, тут відбувається те ж саме, що і при холері, тільки при холері ми втрачаємо їх з великою кількістю води, яка виходить під час проносу, а тут – через часте сечовипускання.

Від різних напоїв – різне похмілля. Наприклад, якщо ми в великих кількостях пили тільки пшеничну горілку, то основне похмілля у нас буде оцтоальдегідне. Тобто нас труїть оцтовий альдегід, який утворився з етанолу, і до нього майже більше нічого не примішане. А якщо ми, наприклад, пили кальвадос, який в минулому колись був яблуками, то відбувається ось що. Яблука містять велику кількість пектину, який за допомогою деяких бактерій перетворюється в метанол. У кальвадосі, грапі, коньяку і у всіх балканських національних напоях, які вироблені з фруктів (груші, яблука, вишня, в меншій мірі виноград), міститься велика кількість пектину, а значить, і похмілля буде важче, ніж від горілки. Ми отримаємо і етанол, і метанол, і ще цілий хімічний набір, а така суміш тільки підсилює тяжкість стану.

Всі ці отрути комплексно створюють руйнівну дію на наш стан. Не можна сказати, що одна діє на голову, а друга на серце. Вони шкодять нам однаково з усіх боків, але у кожного є унікальні ознаки, як, наприклад, сечогінний ефект від етанолу і розширення судин від оцтового альдегіду. А ще в деяких напоях зустрічаються і ізопропілові спирти, і навіть етиленгліколь – частіше в домашньому алкоголі, який гірше очищений і який, якщо порівнювати його з алкоголем, випущеним в промислових масштабах, – зовсім інший продукт. Я спеціально уточнював у людей, які займаються виробництвом алкоголю: ті кажуть, що в промислових умовах граппа або кальвадос проходять додаткову стадію обробки, для того щоб прибрати максимум сивушних олій.

Чим більше цих різних складових в напої, тим більше у нас буде варіантів отримати ще який-небудь цікавий симптом похмілля. Тому від змішування напоїв і похмілля важче. Звідси йде це повір’я про небезпеку зниження градуса, під яким насправді немає підстави. Найчастіше буває, що при зниженні градусу люди змішують різні види напоїв – і саме через це посилюється отруєння і похмілля. Тобто якщо і змішувати напої, то краще пити вино з коньяком, але не вино з горілкою.

Цілісна молекула етанолу впливає на різні когнітивні процеси. Ось, наприклад, у нас в лобовій частині розташована система контролю. І є, умовно назвемо, емоційний центр – мигдалина. Це все дуже умовно, щоб було зрозуміло. Мигдалина – імпульсивна, і вона нам говорить: «Давайте зробимо що-небудь!» А контролюючий центр відповідає: «Ні, ми хороші люди, ми себе так не ведемо». Так ось, алкоголь спочатку приглушує, а потім і зовсім відключає цей контролюючий центр, після чого мигдалина відривається по повній програмі. Контролюючі функції включаються назад дуже повільно, не одразу. Діяльність мозку сильно ускладнена наступного дня, і контролюючий центр відновлюється одним з останніх. Не виключено, що з цим пов’язано безпідставне почуття страху і сорому, що виникає іноді у людей з похмілля.

Запобігти похміллю можна тільки одним-єдиним способом – НЕ нажиратися. Тема похмілля дуже важлива у всьому світі, всі намагалися шукати якісь засоби від нього, уважно вивчали явище, проводили масштабні дослідження. Якщо все це зібрати в купу і проаналізувати, то висновок один, і він сумний: у нас не існує поки що жодного засобу, який би запобіг розвитку похмілля. Всі розмови про те, що похміллю можна запобігти, випивши, наприклад, заздалегідь ложку оливкової олії, – дурниця. Ложка олії – це їжа, яка буде розщеплюватися. Якщо вже ми хочемо створити якийсь захисний бар’єр, то нам потрібно випити, наприклад, стакан гліцеринового масла, а потім ще і покрутитися як слід, щоб воно там все добре розмазалося рівним шаром. Але: навіть це не допоможе. Нічого з усіх цих народних і псевдомедичних засобів не працює. Такі фізіологія і біохімія.

Єдиний варіант, який працює, але працює зовсім трохи – перед сном бажано випити від півлітра до 700 мілілітрів води, щоб не було різкого зневоднення. Під час самого застілля також теоретично можна запивати, але це виключно для того, щоб дати ниркам додаткову кількість рідини, яку вони інакше почнуть витягувати з крові.

03 min

Роль закуски також помітно перебільшена. Ось ми випиваємо, алкоголь пішов, і коли він дійшов до дванадцятипалої кишки, то він вже всмоктався на 35%. У етанолу мізерна молекула, яка розчиняється у всьому, яка починає всмоктуватися вже в порожнині рота. Пригадуєте, була така студентська розвага – наперсток: впивалися з його допомогою моментально саме тому, що всмоктування починається в роті. Тому практично немає різниці: будете ви закушувати капустяним листом або свинячою гомілкою. Тобто різниця є, але вона мізерна, не в десятках відсотків, а в одиницях.

Якщо похмілля вже сталося, то тут треба діяти так само, як при будь-якому іншому отруєнні. Треба дати організму і ферментам доробити свою роботу і не заважати їм, а за можливістю трохи допомогти. Потрібен постільний режим. Потрібно відновлення електролітів і рідини – можна пити морси, кефір, тан, бульйони, огірковий розсіл. Потрібно пити воду. Можна купити мінералку, але краще перед цим випустити з неї газ. Можна купити в аптеці пакетики «Регідрону», він розчиняється у воді і випивається; ці ліки застосовують при кишкових інфекціях і при похміллі теж допоможе. Можна випити аспірин, який розріджує кров, згуслу від зневоднення. Це дасть вранці деяке полегшення. А ось активоване вугілля використовувати з похмілля пізно, похмілля – це отруєння продуктами метаболізму, тобто все вже всмокталося. Заздалегідь пити вугілля теж не має сенсу – молекула етанолу дуже маленька і вона всюди пробереться.

Тепер про те, чого з похмілля не слід робити. Не треба пити маринади і їсти мариновані овочі. Якщо візьметеся пити огірковий розсіл, перевірте – чи немає там оцту. У крові і так хлюпається оцет, якщо додавати до нього ще оцту, то нічим хорошим це не закінчиться. За законами хімії буде йти гальмування основного процесу, і все буде розщеплюватися повільніше. Жирні супи, які так хвалять з похмілля, можна їсти – а можна і не їсти. Якщо ви цю їжу нормально переносите, то заради бога, їжте, а якщо ви цю їжу в принципі не їсте – то і з похмілля їсти її не обов’язково. Не варто забувати, що жирна їжа дає навантаження на печінку і підшлункову, а вони в нас і так сильно напередодні постраждали. Немає ніяких обов’язкових продуктів з похмілля, це все міфологія. Якщо добре йде їжа – їжте, не йде – не треба.

Ще з похмілля категорично не варто лізти у лазню. Лазня – це і зневоднення, і навантаження на серце. Коли я підробляв у швидкій допомозі, ми регулярно похмільний народ забирали з лазень з інфарктом або гіпертонічним кризом. Друга небезпека для похмільної людини – будь-які водойми: не можна запливати далеко – організм, що втратив калій і магній, може звести судомою. Похмелятись теж не треба, ця звичка взята з арсеналу професіоналів. Алкоголікам кращає, коли вони випивають з ранку і піднімають рівень наркотику в крові, а у здорових людей, немає ніяких фізіологічних обґрунтувань того, що полегшає. Нам треба позбутися отрути, а ми, навпаки, її додаємо. З похмілля ферменти працюють на своїх максимальних можливостях, і, якщо ми туди вкидаємо етанол, він моментально переробляється в оцтовий альдегід, тобто ми просто додаємо ще оцтового альдегіду. Увечері наступного дня після того, як багато випили, теж краще не випивати, тому що організм ще не відновився. Не варто приймати з похмілля парацетамол. Ці ліки – чемпіон з лікарських гепатитів, і він б’є по печінці, з якої у нас після алкоголю і так проблеми. З похмілля також треба бути акуратним із сексом – серце краще сильно не турбувати. Не варто пити на ранок кави. Це хоч і слабкий, але діуретик, тобто сечогінний, а кофеїн ще і збільшує потребу міокарда в кисні, з доставкою якого до тканин у нас і так проблеми.

Що стосується загального стану. Болить голова – приймаємо звичне для нас болезаспокійливе. Якщо підвищується тиск – приймаємо той препарат, яким зазвичай користуємося. Поки весь оцтовий альдегід не перероблено – буде похмілля. Ферментна система справляється з усуненням отруєння – а прискорювати цю роботу ферментів ми ніяк не вміємо. Всі ці засоби із супермаркетів, що допомагають боротися з похміллям, – цілковита дурня. У кожного є свій рецепт від застуди, і у кожного – свій рецепт лікування похмілля. Але і те й інше проходить саме. Будьте ласкаві віддати похміллю кілька годин – вважайте, що це податок на веселощі, від якого нікуди не дінешся.

Коментарі